مقدمه
با افزایش جمعیت و نیاز روز افزون به منابع آب ، استفاده مجدد از پساب تصفیه خانه ها، به عنوان منابع جدید آب ، بسیار مورد توجه قرار گرفته است.
یکی از منابع مهم بازیافت فاضلاب ، فاضلاب خاکستری می باشد .
فاضلاب خاکستری شامل فاضلاب تولید شده در منازل و ساختمان های اداری است که عاری از آلودگی مدفوعی است . پساب تصفیه شده را می توان جهت آبیاری فضای سبز و فلاش تانک ها مورد استفاده قرار داد .
فاضلاب خاکستری
فاضلابهای خانگی به دو دسته تقسیم می شوند:
دسته اول جریان فاضلاب ناشی از آشپزخانه، لباسشویی، حمام و دستشویی می باشد که در مجموع آنها را فاضلاب خاکستری می نامند.
دسته دوم جریان فاضلاب ناشی از توالتها است که فاضلاب سیاه نامیده می شود.
تفاوت اصلی میان این دو بخش میزان بارگذاری آلی و آلودگی میکروبی می باشد که این مقدار در فاضلاب خاکستری بسیار کمتر است .
میزان فاضلاب خاکستری به طور میانگین 80-62 % از فاضلاب خانگی را به خود اختصاص می دهد .
با توجه به این میزان حجم فاضلاب خاکستری و آلوگی کمتر فاضلاب خاکستری از لحاظ میزان مواد معلق و میزان کلیفرم های آن نسبت به فاضلاب سیاه ، تصفیه و استفاده مجدد از آن حائز اهمیت می باشد .
با جمع آوری و تصفیه فاضلاب خاکستری در سطح منازل می توان از آن به عنوان یک منبع آب جهت مصارف خانگی که در تماس با انسان نیستند ، استفاده نمود .
مشخصات فاضلاب خاکستری
کمیت و کیفیت فاضلاب خاکستری بستگی به عادات اجتماعی و فرهنگ جوامع مختلف ، متفاوت می باشد.
فاضلاب خاکستری 50 تا 80 % از حجم فاضلاب خانگی را تشکیل می دهد .
مقدار فاضلاب خاکستری در کشورهای مختلف و همچنین در شهر و روستا مقادیر متفاوتی دارد . در کشورهایی که منابع آبی محدودی دارند میزان سرانه تولید فاضلاب خاکستری حدود 30 لیتر به ازای هر نفر در روز می باشد .
میزان مواد آلاینده در فاضلاب خاکستری مقادیر متفاوتی را شامل می شود . میزان مواد آلی ، مواد معلق ، فلزات سنگین ، نمک های آلی و کلیفرم در فاضلاب خاکستری بسته به نوع فرهنگ ، سطح بهداشت و میزان مصرف آب مقادیر متفاوتی را شامل می شود .
آلاینده های موجود در آب خاکستری غالبا مواردی نظیر نمک ها، تکه های غذا، روغن، سورفاکتانت ها و میکروارگانیسم ها هستند.
مصرف مواد شوینده و دترجنت ها در فاضلاب آشپزخانه ها و حمام ها سبب می گردد تا میزان نیتروژن و فسفر در این نوع فاضلاب زیاد باشد که این امر می بایست در تصفیه فاضلاب خاکستری مورد توجه قرار گیرد.
روش های تصفیه فاضلاب خاکستری
استفاده از آب خاکستری تصفیه نشده برای سلامت انسان و محیط زیست خطرات بالایی دارد ، که بایستی تصفیه شده و سپس به محیط تخلیه گردد .
جهت تصفیه فاضلاب خاکستری با توجه به میزان فاضلاب خاکستری ، کیفیت آن ، موارد استفاده از پساب خروجی ، روش های متعددی موجود می باشد . روش های مورد استفاده برای تصفیه فاضلاب خاکستری روش های فیزیکی ، شیمیایی و بیولوژیکی و یا ترکیبی از این روش ها می باشد .
روش های بی هوازی
از جمله روش های ساده جهت تصفیه فاضلاب خاکستری در مقادیر کم ، استفاده از سپتیک تانک می باشد . که در ادامه با توجه به نوع استفاده از پساب از سیستم فیلتراسیون استفاده می گردد.
روش های هوازی
روش های بیولوژیکی هوازی از جمله لجن فعال برای تصفیه فاضلاب خاکستری و بازیافت فاضلاب خاکستری مورد استفاده قرار می گیرد.
روش های شیمیایی
از روش تصفیه فاضلاب شیمیایی و کاربرد مواد منعقد کننده می توان جهت تصفیه فاضلاب خاکستری و کاهش میزان COD و BOD و مواد معلق موجود در فاضلاب خاکستری استفاده نمود . در ادامه به کار بردن سیستم های فیلتراسیون و گندزدایی جهت استفاده مجدد ازپساب پیشنهاد می گردد
نکته ای که بایستی توجه داشت این است که فاضلاب خاکستری به دلیل بالا بودن میزان دترجنت و چربی و همچنین بالا بودن نسبت COD به BOD ، از راندمان پایین تصفیه با روش های بیولوژیکی برخوردار می باشد .
تصفیه فاضلاب خاکستری به روش الکتروشیمیایی
در این روش تصفیه ، فاضلاب بدون افزودن ماده منعقد کننده و با استفاده از جریان الکتریکی مستقیم و با الکترودهای آهن و آلومینیوم تصفیه می گردد .
در روش الکتروکواگولاسیون یا همان انعقاد الکتریکی، الکترودها که شامل آهن و آلومینیوم می باشند . مولکول های هیدروکسید فلزی مانند Al(OH)3 یا Fe(OH)2 را تشکیل می دهند .
در روش الکتروشیمیایی با اعمال جریان الکتریکی آند این دستگاه شروع به تولید یون های فلزی می کند، مواد آلاینده فاضلاب با این یون ها و همچنین یون-OH واکنش می دهد و ایجاد لخته می کنند.
لخته ها به دلیل خاصیت جذب بسیار بالا با آلاینده ها تشکیل پیوند داده که قابلیت ته نشین شدن را داده و در ادامه در تانک ته نشینی از پساب جدا می گردد و فرآیند تصفیه فاضلاب خاکستری تکمیل می گردد.
برای حذف مواد معلق و لخته های ریز می توان فاضلاب را از فیلتر شنی و کربنی عبور می دهند .
با توجه به نوع سیستم تصفیه فاضلاب و کیفیت پساب تصفیه شده می توان پساب را در آبیاری فضای سبز و در فلاش تانک ها استفاده مجدد کرد .
مزایا و معایب تصفیه و بازیافت فاضلاب خاکستری
مزایا
- کاهش تقاضای آب و مدیریت مصرف آب
- کاهش هزینه های تصفیه آب شرب
- حفاظت از محیط زیست و اکوسیستم
- کاهش مصرف انرژی و آلودگی های شیمیایی ناشی از فرآیند تصفیه
- استفاده از پساب تصفیه شه جهت آبیاری فضای سبز و سیستم فلاش تانک
- کاهش برداشت از منابع آب های زیرزمینی و آب های سطحی
- کاهش بار آلی و هیدرولیکی بر تصفیه فاضلاب شهری
معایب
- عدم توانایی در ذخیره سازی برای مدت بیشتر از ۲۴ ساعت (به دلیل تجزیه مواد مغذی موجود و ایجاد بوی نامطبوع)
- آسیب به گیاهان در صورت عدم تصفیه مناسب و باقی ماندن دترجنت ها در پساب خروجی
کاربرد پساب تصفیه شده فاضلاب خاکستری
- استفاده جهت مصارف کشاورزی و آبیاری
- استفاده در سیستم فلاش تانک سرویس های بهداشتی
- استفاده جهت مصرف لباسشویی
- شستشوی محوطه ساختمان و مصارفی غیر از شرب
پکیج تصفیه فاضلاب خاکستری
شرکت پاکان پالایش البرز مفتخر است با تکیه بر دانش متخصصان خود و کادری مجرب و کارخانه ای مجهز ، در زمینه مشاوره ، طراحی و ساخت پکیج های تصفیه فاضلاب خاکستری فعالیت نماید .
با استفاده از پکیج های تصفیه فاضلاب خاکستری ساخت این شرکت می توان در مصرف آب تا 70% و همچنین حفظ محیط زیست اقدام نمود .
پساب خروجی از پکیج تصفیه فاضلاب خاکستری را می توان بدون هیچ گونه تهدیدی علیه محیط زیست به محیط تخلیه نمود و برای آبیاری فضای سبز ساختمان و استفاده در مصارفی که در تماس با انسان نیستند ، مانند فلاش تانک ها استفاده نمود .
جهت کسب اطلاعات بیشتر و مشاوره رایگان در خصوص تصفیه فاضلاب خاکستری می توانید با کارشناسان این شرکت تماس حاصل نمایید .
☎ تلفن
02632714659
02632715944
📱 همراه
09128668994
09128668995